Zelf pizza maken met kinderen
Zelf pizza maken met kinderen? Als je bij ons komt logeren op de boerderij kun je 2x per week tijdens de pizza avond je eigen pizza maken!
Tijdens de pizza avond kan iedereen (jong en oud) een eigen pizza rollen en beleggen, waarna wij de pizza bakken in de houtgestookte pizza-oven.
En.. Zodat jullie ook thuis na kunnen genieten van je vakantie en het natuurlijk hartstikke leuk is om zelf pizza te maken met de kinderen,
kun je hier lezen hoe je zelf een heerlijke pizza kunt maken en heb ik een aantal tips, maar natuurlijk ook heerlijke recepten voor jullie.
We zien jullie graag (nog een keer) bij ons op de boerderij!
De basis van zelf pizza maken: het pizzadeeg
De heerlijkste pizza begint bij de bodem en de allerlekkerste bodem maak je natuurlijk zelf!
Ik deel graag 2 recepten met jullie voor het heerlijkste deeg. Deze recepten zijn door ons uitgebreid getest en aangepast en nog een keer getest etc. Net zolang totdat we helemaal tevreden waren!
Recept 1:
Het snelle pizzadeeg, waarmee je direct aan de slag kunt.
Dit deeg bevat iets meer gist en ook meer (olijf)olie. Als je goede olijfolie gebruikt, is dit heerlijk pizzadeeg!
Recept 2:
Het gerijpte pizzadeeg, waarmee je minimaal 24 uur later aan de slag kunt.
Dit deeg bevat minder gist en ook veel minder (olijf)olie. Zelf vind ik dit een “puurder” recept.


Pizzadeeg maken of toch een kant-en-klare bodem?
Heb je iets minder tijd, maar wil je nog steeds wel een heerlijke zelfgemaakte pizza maken? Dan kun je natuurlijk ook kant-en-klare pizzabollen gebruiken. Persoonlijk vind ik dit echt veel lekkerder dan een kant-en-klare bodem!
We gebruiken zelf ook vaak kant-en-klare pizzabollen (zonder extra toevoegingen) tijdens de pizza avond.
De pizzadeegbollen uit het recept kunnen ingevroren worden. Dus heb je wel een keertje tijd; kan ik het echt aanraden om zelf een keer deeg te maken en het verschil te proeven!
Rollen van je pizza: met bloem of semola?
Om het verhaal niet te ingewikkeld te maken 😉 komt het naar mijn idee op het volgende neer:
Je kunt je pizza rollen met bloem en je kunt je pizza rollen met semola (Italiaanse griesmeel).
Omdat wij op de boerderij de pizza’s bakken op de steenbodem van een houtoven en deze makkelijk een temperatuur kan bereiken van 500 °C, verbrandt de bloem (direct) in de oven en zorgt voor zwarte pizzabodems. Dit willen we natuurlijk niet, dus gebruiken we semola. We hebben ook wel eens gewone griesmeel of maismeel gebruikt (allebei grover dan bloem), maar de pizzabodem wordt hier korrelig van en smaakt dan echt minder lekker. Bij een oven tot +/- 250 ° kun je uiteraard wel gewoon bloem gebruiken.
Het rollen van je pizza stap 1:
Strooi bloem (of semola) op je werkblad.. Rol het bolletje deeg een beetje door de bloem (of semola) zodat het deeg niet meer plakt (anders zit het straks vast aan de deegroller). Je hoeft het deeg niet meer te kneden, dan komt er alleen maar meer bloem (of semola) in je deeg. Daar wordt je pizza niet lekkerder van!
Het rollen van je pizza stap 2:
Druk je bolletje deeg met je handpalm een beetje plat, dan is het het makkelijkst om daarna een mooie ronde pizza te rollen.
Het rollen van je pizza stap 3:
En dan: tenzij je echt een Italiaan wilt worden: gewoon de ouderwetse deegroller pakken (of een wijnfles als je deze niet hebt) en een mooie pizza rollen. Het belangrijkste is, dat de bodem overal even dik is. Je kunt de bodem natuurlijk zo dik of dun maken als je zelf lekker vindt. Zelf vind ik 25-30 cm een mooi formaat voor een pizza van 225-250 gram. Draai de pizza tijdens het rollen regelmatig om, zodat het pizzadeeg niet aan het blad vastkleeft.
Heb je geen pizzaschep kun je na het rollen je pizza (tijdelijk) op een stukje bakpapier leggen. Je kunt het deeg nu nog gewoon optillen en verplaatsen, dat wordt een stuk lastiger als het beleg erop zit.
Heb je wel een pizzaschep, zorg dan dat er voldoende bloem (of semola) onder de pizza ligt, zodat je de pizza straks makkelijk kunt oppakken (gebruik ook weer niet teveel, dat is niet lekker..)


Zelf pizza maken: de pizzasaus
Tja, over de pizzasaus kan ik natuurlijk ook een heleboel vertellen; er is zo veel keus!
Maar om heel eerlijk te zijn, de lekkerste, puurste keus is gewoon 100% tomatensaus (passata).
In ieder geval zonder suiker en ik zou altijd kiezen voor een pizzasaus zonder zout.
Eventueel kun je wel wat verse kruiden, zoals basilicum toevoegen.
Een lepel pesto door de tomatensaus kan bijvoorbeeld ook, maar let dan op de combinatie met het beleg. Beleg je de pizza hierna met tonijn, ui en olijf kan de saus ook snel overheersen. Beleg je de pizza met veel groenten, kan het wel heel lekker zijn om een vleugje kruiden (of dus pesto) door je pizzasaus te gebruiken.
Wij kiezen bij de pizza avond in ieder geval altijd voor passata (100% tomaat).
En voor iedereen, die tomatensaus als pizzasaus echt niet lekker vindt:
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een “witte” pizzasaus (bijv. mascarpone, ricotta, bechamelsaus en denk ook eens aan bijvoorbeeld heksenkaas). Kies bij voorkeur altijd wel voor een pizzasaus als basisbeleg, anders vallen de ingrediënten makkelijk van de pizza af en wordt de bodem hard en niet zo heel lekker.
In ieder geval een mooi dun laagje pizzasaus
Welke saus je ook kiest, beleg je pizza met een dun laagje pizzasaus.
Op de boerderij zeggen we altijd tijdens de pizza avond: “Kleuren binnen de lijntjes” ;-).
Als je veel pizzasaus op je pizza doet (en ook nog veel beleg) wordt het deeg erg nat (en zwaar).
De bodem wordt dan thuis in de oven vaak minder krokant. In de houtoven wordt de bodem door de hete stenen wel krokant, maar de bovenkant van de pizza heeft dan eigenlijk nog langer nodig. Dat is dus een stuk lastiger bakken:
de bodem is dan al gauw te krokant of de bovenkant nog ongaar.
Je kunt voor de pizzasaus bijvoorbeeld een soeplepel gebruiken: schep de pizzasaus op de pizza en verdeel de pizzasaus met de bolle kant van de soeplepel. Je kunt natuurlijk ook gewoon een eetlepel gebruiken.
Zelf pizza maken: het pizzabeleg
De basis van het pizzabeleg is natuurlijk al de pizzasaus, maar wat betreft de overige ingrediënten heb je natuurlijk weer heel erg veel keus. Maak je van te voren al een keus voor je uiteindelijke pizza of mag iedereen nog kiezen wat ze erop willen doen? De basisregel voor het pizzabeleg zou wat mij betreft moeten zijn: kies maximaal 3-4 ingrediënten (naast de saus). Simpelweg omdat je nog wilt kunnen proeven wat er op je pizza zit.
Gebruik dus ook niet te “nat” pizzabeleg, omdat je pizza daar minder krokant van kan worden.
Dus verse spinazie i.p.v. diepvriesspinazie, verse ananas i.p.v. ananas uit blik.
Oh ja: vind je ananas niets op je pizza? Dan doe je dat er toch gewoon niet op!
Tijdens de pizza avond op de boerderij hebben we in ieder geval de volgende ingrediënten:
– rode paprika, rode ui en champignons
– olijven, pepertjes en verse ananas
– salami en ham
– mozzarella, gorgonzola en geraspte kaas (en soms Parmezaanse kaas)
Verse kruiden en rucola als topping op je pizza
Omdat onze houtgestookte pizza oven tijdens het pizza bakken hoge temperaturen bereikt, is het geen goed idee om bijvoorbeeld verse kruiden te gebruiken: die verbranden namelijk in de oven, tenzij je ze “verstopt”.
Ook olijfolie met basilicum is erg lekker om op je pizza sprayen als deze uit de oven komt.
Dit kan natuurlijk ook voordat de pizza de oven in gaat, maar dan proef je de smaak minder en gebruik ook dan niet teveel olie, omdat je pizza daar minder krokant van kan worden. De olijfolie met basilicum is vooral lekker bij bijv. een pizza met veel groenten. Ook rucola als topping na het bakken van de pizza kan heel erg lekker zijn!



Bakken op een pizzasteen of pizzavorm?
Bak je je pizza thuis in de oven, kan ik wel echt een pizzasteen aanraden trouwens! Zorg ervoor dat de pizzasteen (minimaal 30 min.) is voorverwarmd in de oven. Dan begint namelijk ook direct de bodem te bakken als je de pizza in de oven legt en wordt deze veel krokanter! Heb je geen pizzasteen, zou je ook een pizzavorm kunnen gebruiken (Action), daar zitten in ieder geval gaatjes in. Of gebruik gewoon een bakplaat, maar verwarm ook deze voor in de oven. Gebruik bij voorkeur geen bakpapier in de oven!
Dit is een extra laagje tussen jouw pizza en de bakplaat of steen, waardoor je pizza minder krokant wordt. Door de bloem (of semola) plakt de pizza niet aan de bodem, dus je hoeft echt geen olie te gebruiken. Sterker nog, ook hier wordt je pizza alleen maar “nat” van en wordt je bodem minder krokant.
Pizza bakken op een pizzavorm
Wij hebben in de eerste instantie ook altijd pizzavormen gebruikt om de pizza’s op te bakken, maar ik kan niet anders zeggen dan dat dit echt veel minder lekker is, dan rechtstreeks op een stenen bodem.
En als je dan zo’n geweldige houtoven hebt, is het toch zonde om het niet op deze manier te doen?!
Wij hebben ook tijdelijk kant-en-klare bodems gebruikt tijdens de 1e corona-periode, zodat niemand materialen of ingrediënten hoefde te delen. Iedereen maakte bij zijn eigen tent een pizza kwam deze dan (omstebeurten) naar de oven brengen. Tja.. Nood breekt soms wetten en vraagt om creatieve oplossingen.
Pizza bakken in een houtgestookte oven
Wist je dat onze oven er ongeveer 3 uur over doet om de juiste temperatuur te bereiken? En dan is de hitte zelfs nog elke pizza avond anders. Dit is afhankelijk van het hout, de temperatuur buiten, de wind, de regen etc. Aan het begin van de pizza avond schuiven we het hout naar de achterkant van de pizza oven (hout laten liggen, zorgt voor zoveel extra smaak en is naar mijn idee ook de enige echte steenovenpizza).
Wij bakken in de winter ook binnen in onze AGA-oven wel eens een pizza, omdat de kindjes niet zo lang zonder pizza kunnen 😉 (en echt precies dezelfde als tijdens de pizza avond), maar dit komt qua smaak echt niet in de buurt van een pizza uit de houtoven.
Zelf pizza maken: bakken in de oven
Haal de pizzasteen (of pizzavorm of bakblik) uit de oven om de pizza er goed op te kunnen schuiven, dan heb je iets meer controle over de pizza.
Heb je thuis een pizzaschep, kun je je pizza opscheppen:
Schuif de pizzaschep horizontaal over het blad onder de pizza tot ongeveer halverwege de pizza,
of als er voldoende bloem (of semola) is gebruikt, schuif je de schep in 1 keer onder de pizza.
Nu is er even een klein techniekje; niet moeilijk, maar je moet hem even door hebben:
Haal (met een ferme korte beweging) de pizzaschep een klein stukje terug (naar je toe) en breng tegelijkertijd je voorste hand iets naar boven. Je schept de pizza dus als het ware op.
Herhaal dit als de pizza nog niet helemaal op de schep ligt.
Lukt het helemaal niet om de pizza van het blad af te krijgen, strooi dan wat bloem (of semola) aan de voorkant van de schep, zodat je tijdens het opscheppen extra bloem (of semola) onder de pizza krijgt. Herhaal dit totdat de pizza los genoeg zit om wel op te kunnen scheppen. Doe dit rustig en herhaal zo vaak als nodig, anders ligt de pizza op je schep en krijg je hem er nooit meer af.
Bij ons duurt het ongeveer 1-2 minuten om de pizza te bakken en omdat wij het hout in de oven laten liggen, heb je een echte steenoven pizza met ongelooflijk veel smaak!
Heb je thuis geen pizzaschep
ligt je pizza hopelijk wel op een stukje bakpapier (als het goed is).
Probeer de pizza op de voorverwarmde pizzasteen, pizzavorm of bakblik te leggen zonder het bakpapier. Dit vergt wat inspanning, maar als je genoeg bloem (of semola) hebt gebruikt zou dit moeten lukken!
Leg de pizza met bakpapier op de steen en verwijder dan het bakpapier door dit onder de pizza weg te rollen (terug te halen).
In de oven thuis duurt het ongeveer 15-20 minuten om de pizza lekker krokant te bakken (wij houden vaak 20 minuten aan), maar elke oven is anders, dus controleer regelmatig of de pizza al gaar is. Als de randjes goudbruin worden en de kaas lekker gesmolten is, zou de pizza klaar of bijna klaar moeten zijn.
Eet smakelijk!




Dessertpizza
Als iedereen geniet van zijn of haar zelfgemaakte pizza, steken wij alvast het kampvuur aan.
Zodat de kinderen na de pizza avond zelf nog een marshmallow kunnen roosteren!
En wat dan ook ontzettend lekker is (voor de papa’s en mama’s) een appeltaart pizza!
Deze kun je zo ontzettend makkelijk maken!
Pizzadeeg uitrollen, appelmoes verdelen (een appelmoescup is precies genoeg: 100 gram), kaneel erover, even bakken in de oven… Smullen maar!
Wat ook lekker is voor thuis, maar minder geschikt voor onze oven vanwege de hitte is een Chocoladepizza met banaan. Pizzadeeg uitrollen, pure chocoladepasta verdelen, plakjes banaan erover, even bakken in de oven..
Ze zijn er als de kippen bij.
Oh ja; zei ik net voor de papa’s en mama’s?
Echt niet hoor! De kindjes zijn er ook vaak als de kippen bij. De appeltaartpizza vind (bijna) iedereen heerlijk!
Oh ja de echte kipjes krijgen wel de restjes groenten van de pizza avond (of soms een overgebleven korstje pizzadeeg). Daar smaken de eitjes de volgende morgen weer heerlijk van! 😉
Smullen maar!
Kom je ook een keer logeren bij ons op de boerderij?
En natuurlijk je eigen pizza bakken!
Maak een keus uit één van onze overnachtingsmogelijkheden.

Groetjes Wendy
(ook namens Peter, Puck en Anna)